Óriási eredmény: Zanardi az ujját mozgatja

2020.12.23. 14:08

Végre egy jó hír a szerencsétlen 2020-as szériában: a Corriere della Sera olasz lap szerint biztató jeleket mutat Alex Zanardi, miután júliusban súlyos balesetet szenvedett.

Handbike-accident-Alex-Zanardi-hospitalized-in-very-serious-cond

Az olasz versenyző a tokiói paralimpiai játékokra készülő csapatot vezette a vidéki város, Siena melletti utakon, de egy kanyarban áttért a másik sávba a triciklijével, és összeütközött a szemből érkező teherautóval. Közel egy hétig az sem volt biztos, hogy életben marad vagy hogy felébred-e a kómából, és sokáig úgy tűnt, a koponyasérülés miatt minimum a látását és a hallását is végleg elveszti. Öt hónap alatt öt agyműtéten esett át, ezeknek köszönhetően az elmúlt hetekben már képes volt kommunikálni az orvosaival és a feleségével, Danielával: a hüvelykujját kinyújtva az egyetemes OK-t jelezte és kérésre a fejét is tudta mozgatni, igaz, beszélni a légcsövén vágott nyílás miatt egyelőre nem tud.

Zanardinak nem ez volt az első életveszélyes balesete. 2001-ben, két győztes CART-bajnokság (1997, 1998) és egy Forma 1-es szezon után visszatért az Indycarba, ám a 2001-es lausitzringi versenyen egy kicsúszás után a pályára való visszatérés közben eltalálta a mögötte haladó Alex Tagliani. (A versenyt a négy nappal korábbi, szeptember 11-i terrortámadások miatt sokan el akarták halasztani, de végül mégis megrendezték.) A balesetben 75%-os vérveszteséget szenvedett és a két lábát is elvesztette, de - ahogy reméljük most is - felépült, és folytatta a versenyzést. Többek között túraautó versenyeken szerepelt, a számára kialakított, pedálok nélküli versenyautókkal még futamgyőzelmeket is bezsebelt, 24 órás versenyeken is részt vett, a 2019-ben, Daytonában megrendezett Rolex 24-en a BMW Team RLL csapattal 9. pozíciót ért el.

Alex-Zanardi

Az autósport eredményei mellett a kézzel hajtott triciklivel (H4-es kategória) paralimpiai bajnoki címet nyert Londonban, a Rióban rendezett paralimpián pedig bronzérmet szerzett. Ezek tükrében, ha sikerül felépülnie, nem kizárt, hogy viszontlátjuk még versenyeken az 54 éves, olasz  Ananászt (versenymérnökétől, Morris Nunntól kapott becenév).