Január 1-től még jobban fájhat egy osztrák gyorshajtási bírság

2021.01.07. 11:24

Az eddig is hírhedten drága és hatékony osztrák bírságolási rendszer január 1-től még drágább, drasztikusan emelték a gyorshajtásért maximálisan kiszabható bírság összegét. Eddig 2180 euró volt a felső határ, ez ment fel 5000 euróra, azaz kábé 1,8 millió forint is lehet az ára egy komolyabb gyorshajtásnak arrafelé.

oj

Ausztriában nincs egységes bírságkatalógusa a gyorshajtásoknak, gyakorlatilag tartományonként eltér egy-egy szabálytalanság bírságszankciója. Azt viszont általánosan el lehet mondani az osztrák bírságolási viszonyokról, hogy egyrészt az ország szinte bármely útján sűrű a sebességellenőrzés, másrészt sok más országgal ellentétben nagyon hatékonyan mennek utána a külföldi, átutazó autósoknak is. Így például magyarországi címre is rengetegen kaptak már postán értesítőt osztrák bírságról hetekkel, hónapokkal egy ausztriai utazás után. Igaz, hogy az ipari léptékű bírságolásba néha becsúsznak béna bakik, nem ritka például a rosszul leolvasott felségjelzés, de fontos állítás, hogy Ausztriában nagyon nem éri meg kockáztatni.

Emellett a hatékonyság mellett különösen fontos a január 1-jével életbe lépő változás, ami ugyan csak a bírság felső határát érinti, a kisebb mértékű túllépéseknél tartományonként változhattak a bírságolási határok az új évvel. Máskülönben ezzel együtt általánosan változott Ausztriában az ideiglenes jogosítványbevonást érő gyorshajtás felső határa is. Ezt 10 km/h-val csökkentették, azaz lakott területen belül 80, azon kívül 140, autópályán pedig 170 km/h kell hozzá, hogy a pénzbírság mellé egy időre a sofőr jogosítványát is bevonja a helyi hatóság.

És ha már jogosítvány: tavasszal bevezetik a országban a digitális jogosítványt, azaz onnantól nem lesz szükséges a papíralapú iratot magánál hordania a vezetőknek, egy telefonos appon keresztül is be lehet majd azt mutatni az intézkedő rendőrnek.