A Civic Type R lehet az utolsó benzines Honda

2021.01.11. 17:23

A Honda Civic következő generációja tavaszra várható – nagy meglepetés már aligha lesz a tavaly leleplezett prototípus után – és a legújabb hírek szerint még lesz belőle Type R változat is. Méghozzá, ha igaz, amit az Autocar ír, a bevált recept szerint, benzines turbómotorral.

Ez azért meglepő, mert a japán gyártó korábban bejelentette, hogy 2022-től minden típusából lesz elektromos, de legalább hibrid kivitel. A lépést eredetileg 2025-re tervezték, de 2019-ben úgy döntöttek, a piac változásaihoz igazodva felgyorsítják az eseményeket. Ugyanakkor úgy néz ki, a Type R, amely 2022-re várható, a bevált hajtásláncot kapja, komolyabb elektromos rásegítés nélkül – legfeljebb valamiféle enyhe hibrid hajtás kerülhet az európai kivitelbe, a névleges fogyasztási adatok csökkentése érdekében.

A brit lap szerint biztosan marad a fronthajtás, és ennek megfelelően a 320 lóerő körüli teljesítmény, többet ugyanis nemigen lehet átvinni az első kerekeken. Ám mivel az évtized végére egyre valószínűbb, hogy meg kell válni a belsőégésű motortól a beharangozott forgalmazási tiltások miatt, a hajtás további fejlesztésének nem lenne sok értelme.

Jelenleg úgy tűnik, a Honda már a következő években is a hibrid modelleknek szánja a főszerepet a kínálatban, legalábbis Európában – a Jazz már nem is érhető el más hajtással – így tényleg reális esély van rá, hogy a következő Type R egyben a benzinmotoros típusok pályafutásának végét is jelenti.