Megint nőtt a forgalomba helyezett autók átlagos teljesítménye Németországban

2021.01.11. 06:03

Évtizedek óta évről-évre egyre nagyobb teljesítményű autókkal járnak a németek, és ezt a trendet a múlt évben is tartották a Duisburgi Egyetem CAR autóipari kutatóintézetének tanulmánya szerint.

DSF2687

A CAR kimutatása alapján az újonnan forgalomba helyezett személyautók átlagos teljesítménye a 2019-eshez képest 7 lóerővel, 4 százalékkal 165 lóerőre emelkedett 2020-ban. A növekedés hosszú távú trendbe illeszkedik, az elmúlt 30 évben ugyanis egy év kivételével minden évben növekedett az újonnan forgalomba helyezett autók átlagos teljesítménye az előző évihez képest. A kivétel - a roncsprémium bevezetésével - a kompakt kategória iránt megnövekedett vásárlói érdeklődésnek köszönhetően a 2009-es év volt.

Az átlagos teljesítmény tavalyi növekedése Ferdinand Dudenhöffer az intézet vezetője szerint egyrészt annak köszönhető, hogy egyre kedveltebbek a vásárlók körében a nagyméretű városi terepjárók. A másik ok az elektromos és hibrid járművek részarányának növekedése. A hibrid autóknál a benzinmotor és az elektromotor teljesítménye összeadódik, így ennek a kategóriában az átlagos teljesítménye 190 lóerő volt tavaly. A tisztán elektromos járművek átlagos teljesítménye pedig 169 lóerő volt.

420A2934

A beszerzési támogatások és adókedvezmények miatt a hibrid és elektromos autók kedvelt szolgálati autóvá váltak Németországban. A tavaly értékesített szolgálati autók átlagos teljesítménye 177 lóerő volt. A hatóságok által forgalomba helyezett autók átlagos teljesítménye 159 lóerő, a magán személyautóké pedig 157 lóerő volt.