Amerikában is megpróbálkoznak az önvezető autóversennyel

2021.01.13. 14:13

Indy Automomous Challenge néven indulhat el a következő autóverseny önvezető járművek számára. Az első versenyt októberben tartanák az Indianapolis Motor Speedway-en, harminc résztvevő csapat harmincféle önvezető szoftverével.

A szervezők látszólag nem komplikálták túl a hardver kifejlesztésének problémáját. Az autó – legalábbis a karosszéria – a Dallarától jön, annak az IL-15-ösnek egy változata, burkolt vezetőtérrel, amelyet az Indy Lights sorozatban alkalmaznak hat éve. Sofőr helyett az önvezetést lehetővé tevő eszközök kerülnek az autó orrába, természetesen az önvezetéshez szükséges összes szenzorral, kamerákkal, lézeres letapogatóval, radarral és nagy teljesítményű számítógéppel együtt. Mindent a szponzorok biztosítanak, így, bár egy autó névleges értéke állítólag egymillió dollár körül van, a szervezőknek és csapatoknak messze nem kerül majd ennyibe a versenyzés.

Maga a verseny 64 csapat között zajlik majd: 39-et egyetemek delegálhatnak, 14-et az Egyesült Államok egyes államai, 11 pedig külföldi országokból érkezik. A csapatok először a járművet pontosan modellező szimulátorban próbálhatják ki a vezérlőprogramjuk működését – a gyengébbeket már itt kiszűrik – csak a legjobb harmincnak lesz lehetősége a döntőben mérkőzni, valódi autókkal, valódi versenypályán.

Az egyetlen eddigi, hasonló próbálkozás, a Formula E betétfutamának szánt Roborace az idei próbaszezonban leginkább ügyetlen csetlés-botlásai kapcsán kapott figyelmet, így egyelőre megjósolhatatlan, hogy az amerikai kezdeményezés mennyire ölt majd verseny-jelleget. Az oválpálya elvben egyszerűbb környezet, mint az európai pályák, ahol a Roborace résztvevőinek kell helyt állniuk, viszont az Autonomous Challenge versenyén elvben egyszerre megy majd az összes autó, ami újfajta kihívást hoz.

Bármilyen is lesz látványnak, az új kezdeményezés nagy előnye, hogy vagy 500 fiatal mérnök és mérnökhallgató szerezhet általa tapasztalatot olyan területen, amely az autóipari cégek számára a jövőben igen értékes lehet.