2035-re teljesen átáll elektromos autókra a GM

2021.01.31. 10:22

A General Motors (GM) azt tervezi, hogy 2035-re teljesen átáll az elektromos autók gyártására és csak megújuló energiát használ minden létesítményében, 2040-re pedig minden tevékenysége karbonsemleges lesz.

et5ge

Mary Barra, a legnagyobb amerikai autógyártó vállalat vezetője csütörtökön ismertette az új ambiciózus célokat, egy héttel azután, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá a tiszta energiaforrások részesedésének növelése és a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása érdekében. Ehhez köthető, hogy az új elnök amilyen gyorsan csak lehetséges, tiszta hajtású autóra cserélteti a teljes állami flottát, és ezt teljes egészében amerikai autókkal tervezi, azaz a GM és más helyi gyártók villanyosaira hirtelen lett egy számottevő piac a semmiből.

A General Motors tavaly 2,55 millió járművet értékesített az Egyesült Államokban, de ezek közül mindössze mintegy 20 ezer volt tisztán elektromos. A vállalat vezetése tavaly novemberben jelezte, hogy 20 milliárd dollár helyett 27 milliárdot fordít a következő öt évben elektromos és önvezető járművek fejlesztésére.

A GM azt tervezi, hogy az évtized közepére 30 teljesen elektromos modellt tud kínálni szerte a világban, és amerikai modelljeinek 40 százaléka akkumulátoros elektromos autó lesz 2025 végére. Nem lesz kivétel, a városi terepjárók (SUV), a crossoverek, a szedánok és a teherautók is elektromos meghajtást kapnak.

Bár a harmincas évek még nagyon messze vannak, egy sor ország becélozta már, hogy abban az évtizedben megszabadul a helyi emissziós járművektől. Japántól kezdve Nagy-Britanniáig több helyről jött ígéret, hogy betiltják a benzin- és dízelmotoros autók értékesítését 2035-ig. Ilyen tilalmat tervez Kalifornia, az Egyesült Államok egyik legnagyobb autópiaca, amely vezetőinek emiatt korábban komoly konfliktusai voltak Donald Trump exelnökkel.