Óriási villanyautó-akkumulátorgyár épül Magyarországon

2021.02.01. 09:35

A koreai akkumulátor-gyártó Iváncsa településen épít újabb üzemet, amely évi 30 GWh-nyi, elektromos járművekbe szánt akkumulátor előállítására lesz alkalmas. A cél kifejezetten az európai autóipar ellátása.

ski

Az 1,16 milliárd dolláros beruházás nagyságrendjét jól mutatja, hogy az SK Innovations jelenleg is működő komáromi üzemében évi 7,5 GWh-nyi akkumulátor előállítására van lehetőség, a teljes cég pedig Dél-Koreában, Kínában, az Egyesült Államokban és Magyarországon együtt 40 GWh-nyi akkumulátort állíthat elő évente. A cél 2025-ig a vállalat teljes kapacitásának 125 GWh-ra növelése.

Az új, iváncsai helyszínen mintegy 2500 munkahely jöhet létre, a termelés pedig 2024-től indulhat meg. Az SK Innovation tervei szerint hosszabb távon, 2028-ig még nagyobb összeget, mintegy 2,3 milliárd dollárt fektetnek be itt.

Az SK Innovation jelenlegi, komáromi üzeme jelenleg mintegy évi 250 ezer villanyautóhoz elegendő akkumulátort állíthat elő, de korábban már ennek a telephelynek a bővítését is elkezdte a cég, egy újabb, 10 GWh-s gyáregységgel.

A magyar helyszín kiválasztása mögött állítólag igen jelentős állami támogatás áll, de ennek összegét csak a végleges szerződés aláírása után tervezik nyilvánosságra hozni.