A Cadillac túllicitálja a német luxusautókat

2021.02.02. 14:24

Már a Cadillac CT4-V és CT5-V bemutatása után nem sokkal hallani lehetett, hogy a GM vezetése a teljesítménybeli visszalépést csak ideiglenes állapotnak szánja. Most, alig két évvel később pedig itt van a két Blackwing modell, a kategóriában kifejezetten versenyképesebb teljesítménnyel, több hengerrel, nagyobb drámával. Csak mintha elkéstek volna velük egy cseppet.

Itt nem csupán arról van szó, hogy a CT4-V és a CT5-V teljesítményét növelik meg némi tuninggal. A két Blackwing modell teljesen más, nagyobb teljesítményű motorokat kap, amelyekkel ismét egyértelműen a legerősebb szedánok rajongóit célozhatják meg.

A CT4-V Blackwingbe a 2,7 literes turbós négyhengeres helyére 3,6 literes 480 lóerős biturbó V6-os kerül, amivel akár 3,8 másodperc alatt elérhető a 96 km/h-s sebesség, és az autó elérheti a 304 km/h-t is. Ez már a BMW M3-aséval is összemérhető teljesítményszint, bár a Cadillac az ára alapján állítólag inkább az Audi A3 és a Mercedes CLA közvetlen vetélytársának számít majd, amelyeknek a sportkiviteleinél egyértelműen erősebb.

A CT5-V Blackwing is nagyobb motort kapott: annak a kompresszoros V8-asnak egy továbbfejlesztett változatát, amelyet a CTS-V-ben és az előző, C7-es Corvette-ben alkalmaztak. A 6,2 literes, kompresszoros V8-as itt 677 lóerős, amivel 3,7 másodperc alatt érhető el a 96 km/h, az új sportmodell végsebessége pedig 322 km/h-ra nő. A mérete alapján ez is a BMW M5 és a Mercedes-AMG E63 ellenfelének tűnik, ám az ára alapján állítólag ez is inkább az olcsóbb BMW M3-as és Mercedes-AMG C osztály ellenfele lesz. A CT5-V Blackwinghez, ráadásul nem csak tízfokozatú automata váltót kínálnak majd, de elérhető lesz hatsebességes kézi váltóval is.

Bár mindez egész jól hangzik, azt most elég nehéz lenne megjósolni, hogy az új sportmodelleknek milyen jövője lehet az Egyesült Államokban. A Cadillac mintha némi késéssel követné az eseményeket, hiszen az elnézőbb Trump érában jöttek elő két, a korábbiaknál sokkal gyengébb V modellel, az erősebb típusok pedig addigra készültek el, mire a környezettudatosabb szabályokat ígérő Joe Biden került hatalomra.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Európába elhozzák-e a két Blackwing modellt, de ha igen, akkor is valószínű, hogy sokkal drágábbak lesznek, mint Észak-Amerikában, ahol a CT4 csúcsváltozat 60 ezer, a CT5-V Blackwing pedig 85 ezer dollár körüli áron kerül a kereskedésekbe.