A Tesla egyelőre nem az autóiból él

2021.02.02. 11:45

Bár a Tesla szép nyereséget hozott össze tavaly, a 721 millió dollár nem közvetlenül az autók eladásából jött. A cég annak köszönheti a profitját, hogy más autógyáraknak adja el a Teslák tisztaságát.

Az üzlet lényege, hogy számos piacon kell az autógyártóknak valamiféle fogyasztási vagy szén-dioxid-kibocsátási célt teljesíteniük, és ha ez a saját kínálatuk révén nem megy, olyan gyártóktól vásárolnak úgynevezett környezetvédelmi kreditet, amelyek az elvárásoknál jobban teljesítenek. Európában például a Fiat-Chryslerrel hozott össze ilyen megállapodást a Tesla, de másutt is kötöttek hasonló üzleteket. Csak ezzel a Tesla tavaly a nettó nyereségét jócskán meghaladó összeget, 1,6 milliárd dollárt kaszált, az elmúlt három évben összesen pedig 3,3 milliárdot.

Nem tudni, hogy az elektromos autók eladása önmagában nyereséges lehetett volna, vagy sem. Elég valószínű, hogy ha nem fognak bele több új üzem felépítésébe, akkor a kredit-eladás nélkül sem lenne veszteséges a cég. Ugyanakkor az is elég valószínű, hogy ez az üzletág a következő években csak még jövedelmezőbb lesz. Biden elnöktől ugyanis az Egyesült Államokban érvényes fogyasztási norma szigorítása várható. Emiatt a belsőégésű motoros autókból élő cégeknek még nagyobb szükségük lesz környezetvédelmi kreditekre. Ez pedig jobb tárgyalási pozíciót, több potenciális vásárlót, és ezen keresztül nagyobb bevételt hozhat a Teslának a következő évekre.

A Tesla pénzügyi igazgatója, Zackary Kirkhorn hangsúlyozta, hogy az autós üzletág is jelentős növekedést hozott tavaly – ebből 5,4 milliárd dollár bevételt szereztek – ami elsősorban a kínai üzem megnyitásának, és ezzel az ottani kereslet jelentős növekedésének köszönhető.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.