Szabálytalanságokat szül a békéscsabai turbókörforgalom

2021.02.02. 14:22

A turbókörforgalom nem új megoldás – az érdi példányról több, mint tíz éve írtunk – és elvileg elég hasznos tud lenni zsúfolt csomópontok közlekedésének szabályozására, viszont az átlátása nem mindenkinek sikerül elsőre.

A Magyar Közút most egy viszonylag új turbókörforgalom kapcsán készített videóválogatást, amelyet valószínűleg még a környékbeliek egy részének sem sikerült teljesen megértenie. A problémát az okozza, hogy a külső sávba sorolók csak az M44-es gyorsforgalmi útra hajthatnak ki, a 44-es és 47-es főútra nem, és erre többen csak az M44-esen jönnek rá, amelyről a következő négy kilométeren nem lehet lehajtani. Aki pedig néhány száz méter után rádöbben a hibára, az láthatóan nem mindig fogadja el, hogy hosszabb kitérő elé néz, különösen ha helyismeret híján azt sem tudja, hogy az milyen hosszú lesz.

A válogatás célja az lenne, hogy felhívják a figyelmet az ilyen visszafordulások, tolatások veszélyes mivoltára: bár nyilván kényelmetlen egy rosszul megválasztott sáv miatt nyolc kilométert feleslegesen autózni, az egyetlen biztonságos és szabályos megoldás ez. Igazán jó hír, hogy a Magyar Közút ígérete szerint a következő hetekben igyekeznek egyértelműbbé tenni a turbókörforgalom jelzéseit, abban a reményben, hogy így kevesebben döntenek a forgalommal szemben haladás mellett, ami kifejezetten veszélyes ötlet.