Az Apple a Kia Motorsba fektetne egy vagyont?

2021.02.03. 11:49

Az Apple ugyan továbbra sem nyilatkozik autóügyben semmit, de így is azt a pletykát visszhangozza az internet, amit a Hyundai indított el még január elején.

1

Azóta mindenféle változatok bukkantak fel: egyebek közt a GM-mel és a PSA csoporttal való lehetséges együttműködésről lehet hallani, a legújabb pedig az a meg nem erősített információ, hogy az Apple a Kia Motorsba – amely a Hyundai csoport része – fektetne 3,6 milliárd dollárt, hogy a cég amerikai gyárában állíttassa elő saját elektromos autóját.

A fenti összes információ mindenféle forrásmegjelölés nélkül jelent meg a koreai Dong-A Ilbo című lap hasábjain. Azt is írják, hogy február 17-ére várható a megállapodás aláírása, amelynek a célja az lenne, hogy 2024-re elkészüljön az Apple márkanevű elektromos autó, amelyet évi 100 ezer példányban gyártanának.

Mindeközben az érintettek hallgatnak. A Hyundai is rég visszavonta azt a sajtóközleményt, amely az Apple-lel folyó tárgyalásoknak csupán a tényét jelezte, az Apple részéről pedig egyszerűen nem kommentálták a híreszteléseket.

Ez persze olyasmi, ami nagyszerűen illik az Apple vállalati kultúrájához: egyéb termékeik bejelentését is sűrű csend előzi meg, legfeljebb nem hivatalos forrásból szivárog ki néha egy kevés információ. Így az is lehet, hogy tényleg nagy erőkkel folyik az Apple autó kapcsán a tárgyalás mindenféle autógyártókkal. És az is, hogy egyszerű tőzsdei spekulációról van szó, amely akár már el is érhette a célját, hiszen a Kia részvények árfolyama a lehetséges befektetés hírére 14,5%-ot emelkedett.