A meghibásodott Tesla képernyők eleve csak 5-6 évre voltak tervezve

2021.02.07. 08:09

Az NHTSA (Amerikai Közlekedésbiztonsági Főigazgatóság) utasításának megfelelően a Tesla kisebb huzavona után 134 951 Model S-t és Model X-et hív vissza a meghibásodott érintőképernyők miatt, ami így a cég eddigi legnagyobb ilyen akciója.

Forrás: Bloomberg
Forrás: Bloomberg

A vállalat és az NHTSA közti vita miatt többről van szó, mint normál visszahívásról: a Tesla szerint a kérdéses alkatrész - egy, a 17 colos érintőképernyő működéséért felelős flash memória - tönkremenetele várható volt, sőt az élettartama eleve nem volt többre tervezve, mint 5-6 év, így az nem minősül olyan jellegű hibának, ami miatt vissza kellene hívni az érintett autókat. Emellett irreális elvárásnak, egyenesen technikailag kivitelezhetetlennek tartja, hogy a folyton fejlődő és nagy igénybevételnek (állandó töltés, rázkódás, napi 1,4 ciklus használat) kitett számítástechnikai elemek élettartama az autóéval megegyező legyen, ami egyébként az NHTSA szerint a jelenlegi 5-6 év minimum kétszerese.

Forrás: insideevs.com
Forrás: insideevs.com

Ezzel szemben álló és sokkal erősebb érv, hogy az említett memóriához hasonló, kulcsfontosságú biztonsági funkciókat működtető alkatrészeknek nem szabad gyorsan avulónak lenniük, hiszen a felhasználók nem számítanak, nem is számíthatnak erre, ráadásul ellenőrizni sem tudják az állapotát. Továbbá az avuló alkatrészek csökkentik az autó későbbi értékét, és aláássák a fenntartható közlekedésbe vetett hitet, amennyiben azok újrahasznosítása nem lehetséges.

A Tesla végül az NHTSA döntésével nem egyetértve, de elfogadva azt, visszahívja az említett autókat, amikben viszont nem az egész, menet közben meghibásodó és nem reagáló képernyőt fogja kicserélni, hanem kimondottan a hibáért felelős eMMC flash memóriát.

Forrás: The Drive