A sötétített autóüveg a rezsim új ellensége Észak-Koreában

2021.02.08. 06:13

A lesötétített autókban terjedhet a kapitalizmus szelleme Észak-Koreában, ezért a rezsim leszámol a sötét szélvédős autókkal. A szélsőségesen paranoid Kim-dinasztia 1948 óta tartó uralmába tökéletesen illeszkedik ez az újabb húzás.

A vezérnek persze maradhat a sötétített Maybach
A vezérnek persze maradhat a sötétített Maybach

A kommunizmust a nacionalizmussal keverő, a személyi kultuszt vallási szintre emelő dzsucse eszmerendszer szerint berendezkedett Észak-Koreában még mindig a hidegháború sötét napjait éli nagyjából 25 millió ember. Ahol minden gyanús, ahova a rezsim nem lát el, így miután se internet, se független média, de még csak rezsimtől független intézmények vagy közösségi események sincsenek, nem sok tér maradt a szabad információgyűjtésre. Egy új rendelkezés szerint viszont az országban a hatóságok kötelesek megállítani minden járművet, aminek sötétített üvegei vannak. A bírság első körben 30-50 ezer won (8000-13 ezer forint), a második alkalommal pedig már elkobozzák az autót.

tbe

A sötétített autók vegzálásához ugyan nem kell Koreáig menni, az mindenképp érdekes, ahogy a rezsim megindokolja a lépést. A zavaros ideológiai magyarázat szerint a dél-koreai kapitalista ármány terjedését akadályozzák meg így. Az ugyanis létező jelenség, hogy a helyiek - különösen a kínai határoz közel élők - becsempészett pendrive-okon jutnak hozzá dél-koreai médiatartalmakhoz. Ezek aztán kézről kézre járnak, és sokszor tényleg autókban ülve mutatják meg egymásnak ezeket mindazok, akik nyitottak a propagandán túli világra. Az más kérdés, hogy Észak-Koreában széles autópályák vannak ugyan, de autó hozzá kevés, annak a kevésnek is a nagy része az állami flotta része. Meg persze ott van az a svédektől lopott ezer Volvó, amiből sokat közel ötven éve tart életben a lakosság, de azokban aligha van USB-port.