Mégsem készül el a Jaguar új csúcsmodellje

2021.02.16. 10:15

A Jaguar Land Rover a Reimagine fantázianevű tervezetének bejelentése kapcsán jelezte, hogy az eddig is csak kémfotókról ismert elektromos Jaguar XJ utód nem kerül gyártásba.

xjss

A hír azért meglepő, mert egy ilyen modell elvileg nagyszerűen illett volna a Jaguarral kapcsolatos tervekbe – a márka amúgy is elektromos típusok gyártására áll át 2025 után – és a fejlesztés a kémfotók tanúsága szerint már közel volt a befejezéshez. A vállalat kommunikációja azonban arra enged következtetni, hogy a részletek mégsem stimmeltek.

Valószínűleg arról van szó, hogy az XJ-t még nem arra az egyetlen közös műszaki alapra tervezték, amit a vállalat minden Jaguar alapjának szán, így a gyártása jelentős plusz költséggel járna. Emellett a tervek szerint abban a Castle Bromwich-i üzemben gyártották volna, ahol jelenleg a Jaguar hagyományos modelljeit készítik, és amelyet azok kifutása után már nem autógyártásra tervez használni a Jaguar Land Rover.

A lényeg, hogy úgy tűnik, ebből az XJ-ből egyelőre nem lesz semmi, bár a Jaguar részéről elképzelhetőnek tartják, hogy a nevet később még előveszik egy későbbi típushoz, amely már a szabványos alapokra épül majd.