Reformokat ígér a Honda új vezetője

2021.02.19. 17:20

Április elején veszi át a Honda operatív irányítását Toshihiro Mibe, a fejlesztési részlet eddigi vezetője, aki már most határozott és gyors cégen belüli átalakításokról beszél.

Toshihiro Mibe, a Honda új vezérigazgatója (baloldalt) elődjével Takahiro Hachigóval
Toshihiro Mibe, a Honda új vezérigazgatója (baloldalt) elődjével Takahiro Hachigóval

A legnagyobb újdonság az új vezérigazgató esetében az, hogy egyértelműen a Honda eddigi különállásának felszámolásáról beszél. A cég, amely korábban alig működött együtt más partnerekkel, változtathat ezen a gyakorlatán, Mibe szerint annak érdekében, hogy a Honda időben felkészülhessen az iparágban zajló változásokra.

A folyamat tulajdonképpen már el is kezdődött Észak-Amerikában, ahol a General Motorsszal már kötött a Honda egy villanyautó-fejlesztési és gyártási együttműködési megállapodást, de ennél az új vezető valószínűleg nagyobb szabású, akár globális együttműködéseket is megkötne.

Konkrét tervekről egyelőre persze nem beszéltek, de valószínűleg kitartanak az eddigi költségcsökkentő intézkedések mellett, sőt, újabbak várhatók. Az elmúlt években a Honda még a most leköszönő Takahiro Hachigo irányítása alatt egyszerűsítette a cég kínálatát, valamint tervezési és gyártási eljárását, és olyan jelentős költségcsökkentő lépésekről döntött, mint a teljes európai gyártókapacitás felszámolása. Ám úgy tűnik, lassan a Hondát is elérte a felismerés, hogy a konkurenciával való összefogás túl nagy előnyöket rejt ahhoz, hogy a továbbiakban is mellőzzék.