Vízzel a vízen csúszás ellen

2021.02.19. 06:03

Az aquaplaning néven ismert jelenség komoly balesetek okozója lehet – úgy néz ki, erre keresett, és talált megoldást az Easyrain nevű olasz vállalkozás. A megoldás érdekes módon még több víz, amelyet nagy nyomással fecskendez az útra egy erre a célra kifejlesztett rendszer.

Az elképzelés az volt, hogy ha a probléma a túl vastag vízréteg, meg kell próbálni azt olyan vékonnyá tenni, hogy a gumiabroncsok mintázata a maradékot már kiszoríthassa. Az Easyrain ezt úgy teszi, hogy erős vízsugárral gyakorlatilag szétválasztja az úton levő vízréteget a kerekek előtt, így a kerekek tapadásának drámai csökkenése sem tapasztalható – végeredményben pedig nagy esőben, nagy tempónál is kormányozható marad az autó.

Az AIS (Aquaplaning Intelligent System) elnevezésű rendszer az Easyrain szerint 35%-kal növeli a felúszás nélkül elérhető tempót egyenesben, és 30%-kal kanyarban, ami elég jól hangzó ígéret.

Úgy tűnik, a megvalósításba a Bosch és az Italdesign is beszállt, ami nyilván az ismeretlen cégnevet is segíthet elfogadtatni. Ugyanakkor az igazi kérdés az, hogy a komplikált aktív rendszerért hajlandóak lesznek-e fizetni a vásárlók. Eleve csak olyan piacokon van létjogosultsága, ahol viszonylag gyakori a bőséges esőzés, és olyan problémára kínál megoldást, ami ingyen megoldható, ha valaki az időjárási viszonyoknak megfelelően vezet.