Levetetnék a Cherokee nevet a Jeepekről

2021.02.22. 09:58

Nem a Jeep lenne az első, amely lemondana amerikai őslakosokra utaló nevéről: a közelmúltban két közismert sportklub is így tett. Az autógyártó egyelőre más megoldást keresne, a kérdés, hogy van-e ilyen.

Tavaly bukkant fel a határozott igény az indiánokat érintő elnevezések eltüntetésére Észak-Amerikában, és úgy néz ki, a mozgalom elérte az autóipart is. A cserokik nagyfőnöke, Chuck Hoskin Jr. a Car and Driver című újságnak nyilatkozva jelezte, hogy nem örülnek igazán a nemzetség nevének típusjelzésként való használatának. „Biztos vagyok benne, hogy jó szándék áll a háttérben, de számunkra nem jelent megtiszteltetést, ha a nevünket egy autón látjuk viszont.” - fogalmazott.

Az udvarias, de határozott állásfoglalásra a Jeep egyelőre azzal reagált, hogy nézetük szerint a Cherokee típusnevet az őslakos amerikai törzsek tiszteletére használják, de elkötelezettek a nyitott párbeszédre.

Hogy ennek az ügynek mi lesz a vége, az egyelőre nem látszik, de két közismert sportklub a közelmúltban szabadult meg indiános nevétől: Cleveland baseball-csapatát hivatalosan már nem hívják Indians-nak, Washington amerikai futball csapata pedig a Redskins, azaz rézbőrűek elnevezéstől volt kénytelen megszabadulni, a társadalmi nyomástól tartva.

A Jeep 1974 óta használja a Cherokee elnevezést, két típussorozaton is – a Grand Cherokee épp nemrég újult meg – így nyilván nem mondanának le szívesen róla.