Niki Laudáról nevezték el a Gordon Murray új szupersportkocsiját

2021.02.23. 13:47

Bár egyelőre még a közönséges T.50-esből is csak a prototípust mutatták meg, most egy újabb változatot is bejelentett Gordon Murray autóépítő vállalkozása. A T.50s Niki Lauda utcai használatra ugyan nem lesz alkalmas, de azt ígérik, ez lesz minden idők legjobb pályanapos szuperautója.

A technika nagyrészt persze azonos azzal, amit már az utcai T.50-esből is ismerhetünk. Itt is a Cosworth 3,9 literes V12-esét használják, bár a 12100-at forgó szívómotorból itt már 725 lóerőt hoznak ki, közel hatvannal többet, mint korábban, miközben az autó tömegét sikerült 986-ról 852 kilogrammra csökkenteni. A motorhoz ráadásul új, hatfokozatú szekvenciális váltó kapcsolódik.

Az autó aerodinamikáját is tökéletesítették, a 40 centis ventilátorral, valamint a légterelők és diffúzorok komplikált rendszerével maximum 1,5 tonna súlyának megfelelő leszorítóerő keletkezhet a karosszérián, azaz a kisebb tömeghez és nagyobb teljesítményhez jobb tapadás társul majd.

Mindennek persze rendesen megkérik az árát: egy-egy példány 3,1 millió angol fontba kerül majd, azaz jelentősen drágább lesz a 2,36 millió fontos alapmodellnél. Ennek megfelelően kevesebb is készül belőle, mint az utcai változatból: csupán 25 példányt gyártanak. Az árban egyébként nem csak az autó van benne, a testre szabás lehetőségével, de minden olyan segédeszköz, ami egy ilyen gép versenypályán való üzemeltetéséhez kell – például komplett szerszámkészlet és üzemanyagtöltő berendezés – sőt, a beállításhoz mérnöki segítséget is biztosít a Gordon Murray Automotive.

A gép elnevezése persze nem véletlen: nem csak Niki Laudára emlékeztet ezzel a sportkocsigyártó, de a T.50-et ihlető ventilátoros Brabham BT46B egyetlen győzelmére is, amelyet a háromszoros világbajnok osztrák legenda szerzett az 1978-as Svéd Nagydíjon.