Tőzsdére viszik a Lucid Motorst

2021.02.23. 10:15

Az aktuális divatnak megfelelően újabb, még nem termelő villanyautó-gyártót visznek tőzsdére. A jól ismert fordított felvásárlásos trükköt alkalmazzák: a Churchill Capital IV nevű nyílt részvénytársasággal egyesül a Lucid, így válthat maga is vállalkozási formát.

A tervek szerint ezzel a manőverrel mintegy 4,4 milliárd dollár befektetői pénzt vonz magához a Lucid Motors, így biztosítva a további működéshez szükséges anyagi hátteret. A Lucidnak ugyan van már egy gyakorlatilag kész gyára Arizona államban, de az Air előállítását még nem indították el – ez az év közepe táján következhet be – és ígérnek egy második modellt, a Gravity nevű SUV-t, amely 2023-ra készülhet el.

A Lucid nem az első villanyautó-gyártásra alapított, de termelő tevékenységet még nem folytató cég, amelyet tőzsdére visznek. Egy ideje kereskednek például a Nikola Motors papírjaival, és a Firsker is túl van már a tőzsdei bevezetésen, úgy, hogy néhány prototípuson és jól csengő ígéreteken kívül mást nemigen láthattak tőlük a befektetők.

A Lucid ilyen szempontból előrébb jár, bár aki az elején vesz a részvényükből, még mindig elég nagyot kockáztat. Egyelőre nehéz felmérni, hogy drága elektromos szedánjukat hogyan fogadja majd a piac, illetve a cég, amely soha nem gyártott autót, milyen nehézségeket kell, hogy túléljen a termelés elindítása kapcsán.