Kiválasztották az új szabvány amerikai postásautót

2021.02.24. 12:29

A Grumman LLV 1987 óta szolgálta az amerikai postai kézbesítőket, de az utóbbi években már mutatta a jeleit a teljes kiöregedésnek. Az utóbbi évek tűzesetei után egyértelmű volt, hogy új járművekre van szükség, így most bejelentették a 2015 óta húzódó tender győztesét.

A hét pályázó közül az Oshkosh Defense pályázatát fogadta el az USPS, amely tulajdonképp az LLV korszerűsített változatának tekinthető. Nagyon hasonló a felépítmény kialakítása, megmaradt a jellegzetes ferde hátfal az embermagas ajtóval, és az oldalsó tolóajtós kialakítás. Ugyanakkor az NGDV – New Generation Delivery Vehicle, azaz új generációs kiszállító jármű – az elődjénél sokkal nagyobb, hajlított szélvédőt, alacsony orr-részt, és ami talán még lényegesebb, korszerű aktív biztonsági berendezéseket kapott, amilyen az automata vészfék, vagy a holttérfigyelő rendszer.

Az Oshkosh Defense szerint az autókat takarékos belső égésű motorokkal kezdik majd szállítani, de később készül majd egy elektromos változat is, és ha szükséges, a dugattyús motoros példányokat is viszonylag egyszerű lesz átalakítani elektromos üzeműre.

A tervek szerint az első NGDV-ket 2023-ban kapja meg az amerikai postaszolgálat, és a megállapodás szerint 50 ezer és 165 ezer példány közti mennyiség készülhet a típusból tíz év alatt, a posta igényeinek megfelelően. Az elsődleges cél természetesen a mintegy százezer LLV leváltása, amelyek közül némelyik már túl van a 30. évén, és még mindig 6-7 napot használják hetente.