Partnert keres a villanyautó-gyártáshoz a Jaguar

2021.03.01. 17:48

Elég meglepő a hír, de úgy néz ki, a Jaguar másutt fejlesztett műszaki alapokra számít villanyautókból álló palettája kialakításához. Annak ellenére, hogy épp most állították le a Jaguar XJ saját fejlesztésű, elektromos utódjának fejlesztését, amivel csaknem végeztek már.

covered jaguar

Thierry Bollore, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója állítólag egy autóipari elemzők számára tartott beszélgetésen árulta el, hogy jelenleg is keresik a partnert, amely kisegítené a Jaguart egy kész villanyautó-padlólemezzel. A cégvezető szerint a Jaguar számára egyszerűen túl drága lenne saját platformot kidolgozni, mivel várhatóan a tavalyi, 103 ezer autós eladási szintet sem érik majd el a tisztán elektromos választékkal.

Az elképzelés olyan szempontból nem logikátlan, hogy egy kész padlólemezre olcsón építkezhetnének, és képesek lehetnek tartani a szűkös, 2025-ös határidőt, amelyet a benzin- és dízelmotoros modellek elhagyására szántak.

Ugyanakkor különös a döntés olyan szempontból, hogy a Jaguarnak már vannak kész, vagy majdnem kész fejlesztései: az I-Pace mellett, amelyet már most is gyártanak, állítólag készült egy elektromos nagykocsi is, a Jaguar XJ leváltására, amely végül mégsem kerül gyártásba – a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem illik a vállat terveibe.

Ezzel együtt valószínű, hogy találnak majd megfelelő partnert, hiszen minden nagyobb autógyártó villanyautó-platformot fejleszt, és a gyártási példányszám emelésének mindenki örülne.