Oltóbuszokkal harcol a Honvédség a vírus ellen

2021.03.03. 10:34

A Magyar Honvédség (MH) 2017-ben rendelt a HM Currus Zrt.-től száz darab Volvo-alvázas, moduláris belső felépítésű Aries fantázianevű autóbuszt. A katonai buszokat a Currus alvállalkozójaként a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. gyártja, amelyek utolsó példányait (összesen végül 138 darabot rendelt a katonaság) ez év nyarán adják át a gödöllőiek az MH-nak.

Mivel a Currus Aries autóbuszok több funkcióra (utasszállító, törzsbusz és sebesültszállító) is alkalmasak, ezért kézenfekvő volt, hogy e járműveket a koronavírus elleni védekezés során is felhasználják. Az idő rövidsége miatt azonban nem a gyártás alatt lévő Ariesek közül használtak járműveket az átalakításhoz, hanem a korábban átadott száz autóbusz közül választottak ki ötöt. A HM Currus Zrt. szakemberei szűk másfél hónap alatt tervezték meg, szerezték be a szükséges dokumentumokat és építették át az öt Ariest. 

Az Aries oltóbuszok úgy vannak kialakítva, hogy a fedélzeten lévő oltóanyag, az oltáshoz szükséges anyagok, orvosi eszközök, biztonságos tárolása és szállítása megoldott legyen. Az oltóbusz szállítja az oltás adminisztrációjához szükséges felszerelést és a személyzetet is. A hivatalos nevén Egészségügyi Mobil Oltóállomás személyzete összesen tíz főből áll, az oltóorvos által vezetett csapat tagjai a katonaorvos, a mentőtiszt, az egészségügyi szakasszisztensek, szakápolók, adminisztrátorok és természetesen a sofőrök. A mobil oltóállomáshoz a buszon kívül tartozik egy felfújható, fűthető-hűthető sátor, valamint egy aggregátor, amelynek az oltóállomás árammal való ellátása a feladata.

A vakcina beadása úgy zajlik a gyakorlatban, hogy az oltás helyszínére települt oltóbusz az érkezése után egy órával kezdheti meg működését, és 12 órán keresztül végezheti feladatát. Az adminisztráció után az oltandó személy a buszon kialakított öltözőfülkében készül elő az oltásra. A vakcinát az autóbusz oltási helyiségében adja be az oltóorvos. Az oltást követő megfigyelés idejét az autóbusz egyik erre a célra fenntartott helyiségében vagy az erre kialakított sátorban mentőtiszt és egészségügyi katona felügyelete mellett töltheti el, akit már beoltottak. Az esetleges sürgősségi beavatkozáshoz szükséges orvosi felszerelés szintén az oltóállomás részét képezi. Egy műszak alatt 150 embert tud beoltani az oltóbusz személyzete. A napi feladat végeztével, az oltóbusz utasterét teljes egészében fertőtleníti egy beépített automata fertőtlenítő berendezés, amely porlasztva fújja be a fertőtlenítőszert. Ezután feltöltik a kimerült készleteket, majd az oltóbusz a következő nap újabb helyszínre települve végezheti a vakcinák beadását.

Az oltóbuszok elsődleges célja a különleges feladatokat ellátó katonák oltása, azoké akik nem a saját laktanyájukban, hanem például a déli határon teljesítenek szolgálatot. Másodsorban természetesen a lakosság oltása is a feladatai közé tartozik, olyan helyeken Magyarországon, ahol az egészségügyi ellátás egyáltalán nem, vagy csak korlátozva érhető el. Ez azt jelenti, hogy az öt oltóbusszal mostantól bárhol, bármikor találkozhatunk az ország területén. Amint az átoltottság eléri a bűvös hatvan százalékot, a honvédségi oltóbuszokat visszaalakítják hagyományos személyszállító buszokká, reméljük erre mielőbb előbb sor kerül.