Őszre ígérik a Mercedes EQE-t

2021.03.03. 09:17

Szeptemberben, a Müncheni Autószalonon tervezi bemutatni a Mercedes az EQE típust, a második modellt, amely a cég első dedikált villanyautó-platformjára épül majd.

A Mercedes az idén négy elektromos modellt tervez bemutatni, amelyek közül eddig egy, az EQA érkezett meg januárban. Ez még egy benzines modell alapjaira épül – konkrétan a GLA-t alakították át – de a cég már a következő nagy lépésre készül villanyautó-fronton.

Két típus is várható az idén, amely az EVA nevű alapokra épül. A betűszó feloldása az Electric Vehicle Architecture, az elektromos jármű architektúra kifejezés, azaz ez lesz a Mercedesnél az első, kifejezetten villanyautó-építésre kifejlesztett autóalap. Elsőként az EQS nevű nagy luxusmodell érkezik, amely leginkább talán a Lucid Air-hez hasonlítható, de a Mercedes vezetője, Ola Kallenius nemrég azt is megerősítette, hogy az EQE típust is bemutatják még az idén, Münchenben, a megújult IAA-n.

Ez utóbbi az EQS-nél valamivel kisebb, könnyebb és olcsóbb modell lesz: állítólag ezt szánják a Tesla Model S és az olcsóbb Porsche Taycan változatok közvetlen ellenfelének. A típusról ezen felül annyit lehet még tudni, hogy a Mercedes brémai üzemében gyártják majd, de felállítanak a számára egy gyártósort Pekingben is.

Az idei tervekben szereplő negyedik elektromos Mercedes az EQB lesz, amelyet a GLB SUV alapjaira építenek majd, méghozzá Magyarországon.