Családi villanyautóval újul meg a Smart

2021.03.04. 14:47

A Smart márkát annak idején az európai piac legkisebb autójával vezették be. Az első nagyobb megújulást azonban egy alsó középkategóriás ötajtós modell vezeti be.

nusmart sk2

Az egyelőre csak HX11 néven emlegetett újdonság a Geely és a Mercedes közös fejlesztése, és a kínai félnél gyártják majd Hangzhou-ban. A legújabb hírek szerint a Smart korábbi stílusjegyeit viselő autó már a szeptemberi Müncheni Autószalonon ott lesz tanulmányautóként, forgalmazni pedig 2022-től kezdik majd.

Egyelőre annyi szivárgott ki a típusról, hogy hátsókerék-hajtású lesz, villanymotor hajtja majd, és persze terepjárósan magas építésű lesz, az aktuális divatnak megfelelően. A pletykákban 200 kW körüli teljesítmény, 70 kWh körüli akkumulátor-kapacitás és 500 km körüli hatótáv szerepel.

A típus formatervét állítólag a Mercedes készítette, viszont a műszaki fejlesztést és a gyártást teljes egészében a Geely szervezi, így nem kizárt, hogy egyes megoldások ismerősek lesznek az elektromos Polestar és Volvo modellekből.

Úgy tudjuk, a későbbiekben a Fortwo és a Forfour modellek utódait is el szeretnék készíteni, de a nagyobb típus hamarabb hozhat nyereséget – alighanem ezért döntöttek úgy, hogy ezzel kezdik a villanyautó-márkává váló Smart kínálatának megújítását.