2021.03.08. 13:18

Nagyszabású akció zajlott pénteken az egyik Pest megyei, állami műszakivizsga-állomáson, ahová a rendőrség a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség megbízásából bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt vonult ki. Az ügyről először a Telex.hu írt az ügyészség honlapjára hivatkozva.

kep-1 logo-766x1024

A más országokból származó használt és új autók első forgalomba helyezését megelőző műszaki ellenőrzésekkel (vagy az érvényes kinti műszakis autók honosítását), illetve taxik és teherautók vizsgáztatásával foglalkozó, állami üzemeltetésű vizsgabázison motozásokat, kutatásokat, gyanúsítotti kihallgatásokat hajtottak végre.

A hivatalos közlés szerint megalapozott a gyanú, hogy az egyik Pest megyei, értesülésünk szerint a Vácon található vizsgaállomáson vizsganepperek rendszeresen fizettek zsebbe autónként ötezer forintot a vizsgabiztosoknak, hogy így jussanak hamarabb időponthoz, vagy más jogtalan előnyökhöz. Hogy pontosan melyek ezek, arról nem ír az ügyészség, de az akut időponthiány és az import használt autók finoman szólva kérdéses műszaki állapota a lehetséges okok. 

Az akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség emberei, illetve tizenegy ügyész vett részt, így összesen százan vonultak ki a vizsgaállomásra.

A vesztegetési pénz átvételekor tettenért vizsgabiztosoktól közel háromszázezer forint készpénz foglaltak le, de a kutatások során több millió forintot, illetve két személyautót is találtak, továbbá három bankszámlát és egy ingatlan is zároltak.

Az ügyészség a műszakivizsga-állomás valamennyi vizsgabiztosát és a kenőpénzt fizető vizsganeppereket, vagyis összesen hat embert vett őrizetbe, illetve hallgat ki gyanúsítottként. A nyomozó ügyészség hármuk letartóztatását kezdeményezte, de erről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája ma dönt.

Mint ismeretes, tavaly nyáron az ország legnagyobb állami vizsgaállomásán, a budapesti Mozaik utcában zajlott hasonló összehangolt akció és pontosan ugyanezen visszaélések gyanújával vettek őrizetve vizsgabiztosokat és vizsganeppereket. A további fejleményekről később többször is érdeklődtünk az ügyészségen, ahol novemberben az alábbi nyilatkozatot adták:

"Megkeresésére tájékoztatom, hogy a megjelölt ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Az eddigi eljárás során a nyomozó ügyészség 20 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, jelenleg egyikük sem áll személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt. Más adat az ügyben jelenleg nem közölhető."

A mozaik utcai rajtaütés előtt arról írtunk részletesen, hogy a műszaki vizsgáztatás informatikai rendszere sokszor akadozik, és a módszereket is ideje volna alaposan továbbfejleszteni, mert nagyon könnyen kijátszhatók. A Totalcar információi szerint ezek a fejlesztések már el is kezdődtek, és hamarosan törvényben terjesztik ki azoknak a vizsgaállomásoknak a körét, amelyekre az első forgalomba helyezés céljából is lehet autókat vinni, szemben a mostani rendszerrel, amelyben ezt a tevékenységet csak a megyei kormányhivatalok által üzemeltetett állomások végzik, részben a kintről származó autók összetettebb adminisztratív ellenőrzése miatt.

A vizsgarendszer jogi környezetét már az év elején megváltoztatták, akkor szigorúbb feltételekhez, általában alaposan ellenőrzéshez kötötték a kinti autók rendszámhoz jutását. Erről ebben a cikkben olvashattak a Totalcaron. Akit pedig az Európai Unión kívülről, tehát például az Egyesült Államokból származó, vagy eredetileg nem EU-s piacra szánt autók regisztrációjának nehézkessége érdekel, annak erre a cikkre érdemes kattintania. 

Amint látszik, a pénteki ügyészségi akció egy lényegesen nagyobb problémahalmazra utal, amely meghatározza a teljes magyarországi autóüzemeltetési és vizsgáztatási kultúrát, illetve ennek elmaradottságát. Amint a mostani ügyben újabb információk birtokában jutunk, ismét jelentkezünk.

Kérdésemre, hogy végül hány embert tartóztattak le a pénteken lekapcsolt Pest megyei vizsgabázison, végül kora délután válaszolt az ügyészség. Idézem:

"...a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség indítványa ellenére a bíróság nem rendelte el a gyanúsítottak letartóztatását. Az ügyészég fellebbezést jelentett be a végzés ellen mindhárom személy vonatkozásában."

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.