A világ legdrágább fizetős útja pedig...

2021.03.11. 11:51

Egy ausztrál oldal, a Budget Direct szedte össze, hogy melyek a legdrágább fizetős utak a világban. Az első helyen az Interstate 76 Pennsylvania államon átvezető szakasza áll, ezen bő kétszer annyit kell fizetni, mint bármelyik más útszakaszért a világon, ha valaki a teljes hosszában szeretné igénybe venni.

pturnpike

A Pennsylvania Turnpike összesen mintegy 580 km hosszan húzódik, és mérföldenként 31 centbe kerül a használata, ami nagyjából 59 forintot jelentene kilométerenként. Így a teljes hosszán végighaladni 112,9 dollárba, azaz durván 34 600 forintba kerül. Ezzel nem csak Észak-Amerikában a legdrágább útszakasz, ahol 8 centnél sehol másutt nem kérnek többet mérföldenként, de világszerte is. Az igazsághoz tartozik ugyan, hogy az út egy részét az államon történő átutazáshoz nem kell igénybe venni, de az áthaladók a Philadelphia-Scranton szakasz nélkül is 92 dollárt, azaz átszámítva úgy 28 200 forintot hagyhatnak az út kezelőjének kasszájában.

A második helyen a felmérés szerint egy európai útszakasz áll: az osztrák Grossglockner hágón átvezető útszakasz használatáért 37,5 eurót, azaz mintegy 13 700 forintnak megfelelő összeget kérnek el. A harmadik helyen pedig két horvát autópálya-szakasz, a Rijeka és Zágráb, illetve a Split és Dubrovnik között húzódó osztozik: ezek használata 240 kunába, azaz úgy 11 500 forintba kerül.