Ilyesmi lesz a Toyota kisautós jövője

2021.03.17. 13:52 Módosítva: 2021.03.17. 13:52

Egy kicsit futurisztikusra rajzolt, megemelt Aygót mutatott be a Toyota. A tanulmány Aygo X Prologue néven fut, és csak sejteni lehet, mi lesz belőle a végén.

Miközben a kibocsátási normák szigorodása miatt menekülnek a gyártók a benzines kisautók piacáról Európában, a Toyota már megígérte, hogy nem hagyja magára azokat, akik ezeknél az autóknál találták meg a boldogságot, és az Aygo nevet megtartva vagy eldobva, de hoznak majd új modellt a kategóriába. Az ígérettel élesen egybevág a most megmutatott tanulmányautójuk, az Aygo X Prologue, ami több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, de extrém esetben még az is lehet, hogy - kis finomítások előtt -az Aygo utódát mutatták meg vele a japánok. 

Azon túl, hogy a tanulmány a szokásos koncepciós formai túlzásokkal tartja az Aygo karakterét, a drasztikus hasemelés ténye, ami meglepő. Egy enyhén növelt hasmagasságot szinte kikövetel a piac mostanság egy generációváltásnál még a kisautóknál is, ez viszont már-már Yaris Cross-féle emelés, ami kicsit indokolatlannak tűnik, ha kihagyják belőle az összekrékhajtást. Márpedig ebben a méretben aztán minden a megfizethetőség, így legfeljebb elöl hajt majd, ami ebből készül, és hiába a relatív sportos élek, szinte biztosan a háromhengeres, ezres benzinmotort kapja, ha eljut a szériagyártásig.

Egyelőre rejtély, mire szolgál ez a tanulmány, de ha csak azt akarták vele szűrni, mit szól a célközönség egy komikus mértékben megemelt Aygóhoz, arra mindenképp jó. De még ha ebből a terepjárós kiállásból marad is valami a szériaérettségkor is, arra nagy pénzben fogadnánk, hogy az olyan felvágós részletek, mint a süllyesztett kilincsek, a tetőcsomagtartó vagy a külső tükrökbe épített kamera nyomtalanul eltűnnek majd.