Meghalt a Nürburgring királynője, Sabine Schmitz

2021.03.17. 10:59

Március 16-án kedden, hosszan tartó rákbetegség után elhunyt Sabine Schmitz német autóversenyző, akinek neve az elmúlt három évtizedben összenőtt a Nürburgringgel. A Top Geart is többször megjárt Schmitz 51 éves volt.

585141

Bár széles körben jóval később szerzett ismertséget, Schmitz versenyzői karrierje legnagyobb sikerét 1996-ban érte el, amikor első nőként megnyerte a nagy nevű Nürburgringi 24 órás futamot. Ezt a sikert aztán 1997-ben megismételte, és élete hátralevő részében nem is szakadt messzire az Eifel-hegységben kanyargó pályától. Bár autóversenyzőként a 24 órás kétszeri megnyerésénél nem sikerült nagyobbat dobnia, rengeteg kisebb-nagyobb súlyú versenyen indult később is, fő állása viszont hosszú éveken át a nürburgringi taxizás volt. Ez a szolgáltatás annyit takar, hogy fizetős utasokat vitt körbe versenytempóban, akik így egyrészt megtudhatták, milyen egy tempós kör a legendás pályán, másrészt annak talán legjobb ismerőjétől tanulhatták meg az ívek használatát.

Schmitz és a Nürburgring/Nordschleife viszonya nagyon szoros volt, nála több kört talán senki sem teljesített a 20,8 kilométeres erdő mélyi pályán, így nem hat különösnek, hogy az évek alatt ráégett a Nürburgring királynője becenév. Ennek az ismertségnek hála vendégszerepelt több alkalomban a Top Gearben is, a legemlékezetesebb szereplése talán, amikor egy Ford Transittal 10 perc 8 másodperc alatt ért körbe a pályán, ahol egy kör még a Porsche legvadabb csúcsversenyautójának is bő öt percébe telik.

Schmitz először tavaly nyáron beszélt nyilvánosan betegségéről. Elmondta, hogy 2017 óta küzd a rákkal, és hogy állapota a kezelések hatására sokat javult. Az elmúlt egy évben azonban megint elhatalmasodott szervezetén a betegség, aminek következtében március 16-án, 51 éves korában elhunyt.