Szétválik a ralisport legsikeresebb párosa

2021.03.17. 06:03

23 év közös munka és egy elképesztően sikeres közös pályafutás után szétválik Sebastien Loeb és navigátora, Daniel Elena. Úgy tűnik, a Prodrive szeretne egy terepraliban tapasztaltabb navigátort Loeb mellé, aki szakmailag szintén nem bánja a váltást azután, hogy az idei Dakar-ralin sok navigációs gondja akadt a párosnak.

vui

Sebastien Loeb és Daniel Elena mindketten saját pályafutásuk elején találtak a másikra. 1998-ban teljesítették az első közös versenyüket, azóta pedig érdemi megszakítás nélkül (Loebnek néhány kevésbé jelentős versenyen felesége navigált) versenyezték végig együtt az elmúlt 23 évet. A rali-világbajnokságon kilenc bajnoki címet és 79 futamgyőzelmet szereztek, amivel magasan rekorderek a sportág történelmében.

Loeb és Elena a 2019-es Dakar-ralin
Loeb és Elena a 2019-es Dakar-ralin

A világbajnokságról való visszavonulásuk óta, az elmúlt öt évben állandó szereplői voltak a Dakar-ralinak, ahol szintén az élmezőnyhöz tartoztak, összesen tizennégy szakaszgyőzelmet szereztek, de a végső győzelem eddig nem jött össze nekik. Az idei Dakaron a Prodrive új autójával, egy BRX-szel indultak, de többek közt a sok navigációs hiba miatt nem sok közük volt az élmezőnyhöz. Két hónappal a verseny után Loeb és a csapat meghozta döntést: Loeb egy terepraliban tapasztaltabb navigátorral folytatja. Hogy kivel, azt még nem nevezték meg. 

Elena a L'Equipe című francia sportnapilapnak úgy nyilatkozott, azért válnak szét az útjaik, mert a Prodrive csapat szerint sok navigációs probléma akadt az idei Dakar-ralin. Loeb szerint a válás ellenére megmarad köztük a barátság, ugyanakkor Elena csalódottan nyilatkozott, szerinte nem adták meg neki a szükséges eszközöket a munkavégzéshez, és nem vették figyelembe a tanácsait.