Kínában korlátozzák, hogy hová hajthatnak be a Teslák

2021.03.20. 10:30

Újabb menet kezdődött a nemzetbiztonsági indokokra húzott amerikai-kínai pofozkodásban, most épp Kínában korlátoznak egy amerikai terméket, a Teslát. A fő aggodalmat az autó kamerái jelentik. Mivel ellenőrizhetetlen, hogy miről készítenek felvételt az egyébként állandóan a környezetüket figyelő Teslák, ezután nem hajthatnak be katonai és bizonyos kormányzati létesítmények területére.

Tesla-Made-in-China-Model-3

A hírt a Bloomberg és a Wall Street Journal publikálta, akiknek néhány anonim riportalany elmondta, hogy néhány, érzékeny területen működő vállalat is megkérte a dolgozóit, hogy Teslával lehetőleg ne járjanak munkába.  Az ürügytermészetesenaz, hogy a videók esetleg továbbjuthatnak a Teslától az amerikai kormányhoz, ami nagy vörös felkiáltójelként jelenik meg a kínai kormány Kis Vörös Olvasatában.

Mivel az összes többi autógyártóhoz hasonlóan a Teslának is borzasztóan fontos piac Kína, mindenképpen komolyan kell venni a problémát. Nem elhanyagolható tényező, hogy Sanghajban nagy erőkkel épül a vállalat egy stratégiailag jelentős gyára, ami nem csak a helyi piacra termel majd. Hogy mennyiben befolyásolja a tiltás az eladásokat, még nem lehet megállapítani, de mindenképpen érdekes lesz látni, mit lép az amerikai cég.