A VW nem fejleszt több új dugattyús motort

2021.03.22. 09:36 Módosítva: 2021.03.22. 13:14

Úgy néz ki, a Volkswagen márka vezetősége már arra számít, hogy a következő évtizedben teljesen átállhatnak villanyautó-gyártásra. Ezt jelzik legalábbis Ralf Brandstetter szavai: a VW márka vezetője úgy fogalmazott, hogy nem számít rá, hogy teljesen új belső égésű motorcsaládot mutatnának be a jövőben.

vwengine

Ez persze nem jelenti, hogy elbúcsúznának a hagyományos motoroktól, de Brandstetter arra számít, hogy a 2030-as éveket már kihúzzák a meglevő motorok továbbfejlesztésével, miközben folyamatosan növelhetik a tisztán elektromos hajtású autók részarányát az eladásokban.

A Volkswagen korábban azzal számolt, hogy 2030-ra Európában eladott autói 35%-a lesz tisztán elektromos, de a legújabb márkastratégiában már 70%-os érték szerepel. Emellett az Egyesült Államokban és Kínában is szeretnék elérni a villanyautókkal az 50%-ot kilenc év múlva.

Az sem lenne meglepő, ha a későbbiekben úgy szerveződne át az autóipar motorellátása, hogy saját tervezés helyett néhány nagy külső beszállítótól kezdenének vásárolni a gyártók. A Volvo és a Geely például már erre az új modellre készülve szervezi át a gyártását, és az sem lenne meglepő, ha más cégek – akár a VW csoport – is kiszerveznék saját motorgyártásukat külső vállalkozásokba.