Beltoise BT01: versenyautó a jövőnek

2021.03.23. 16:13

A Formula 1 történetét ismerők számára ismerős lehet a név: Jean-Pierre Beltoise 1966 és 1974 között versenyzett az autósport csúcskategóriájában – egy futamot is nyert – később pedig túrakocsi-versenyzőként is sikeres lett. Most az ő egyik fia, Julien Beltoise adta a nevét egy érdekes villany-versenyautóhoz.

A formás kétüléses gép egyébként az egyik legismertebb villany-versenyautó specialistától, a Spark Racing Technologies-től érkezik. Ez a cég gyártja a Formula E versenyautókat, és az Extreme E elektromos terepjáróját is. A Beltoise BT01 ennek megfelelően átgondolt koncepciót valósít meg. Az összesen 1,2 tonnás autóba 394 lóerős motor kerül, amely így 4 másodperc alatt gyorsíthatja százra az autót. Az akkumulátor 46 kWh-s, 415 kilogrammot nyom, és állítólag 20-25 perc folyamatos versenyzést tesz lehetővé. Emellett azt is végigszámolták, hogy ha 10 perc versenyzés után 10 percet töltőn van az autó, akkor 3 órán át futhat.

Mivel nincs utcai megfelelője, a jelenlegi GT versenyszabályoknak sem felel meg a BT01, ezért azzal számolnak a készítői, hogy önálló kategóriában indulhatnának a Beltoise-ok. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ez milyen keretek közt zajlana, de azzal számolnak, hogy 2023-ban már tarthatnak ilyen futamokat.

A prototípus ára nagyjából 150 ezer euró lenne, de ez még csökkenhet, ha érkeznek szponzorok, amire lehet esély: ahogy a Formula E példája is mutatja, a károsanyag-kibocsátás nélküli autóversenyzéshez mostanság nem nehéz támogatókat szerezni. A tervekben egyébként 5 év alatt 150-200 ilyen autó elkészítése szerepel, bár nyilván ez is az érdeklődés mértékétől függ majd.