A Volvo tulajdonosa új autómárkát alapít

2021.03.25. 06:06

A Geely Automobile profitját rendesen megrágta a tavalyi járványhelyzet – talán ezért is döntöttek úgy, hogy a rossz hírekkel együtt jelentik be egy új márka létrehozását.

1

Lényegében egy új villanyautó-gyártó vállalkozásról van szó, amelyben a Geely 51%-os tulajdonos lesz – hogy kié lesz a maradék, azt egyelőre nem közölték. Itt készül egy új modellpaletta, a Zeekr márka számára, amely korszerű elektromos járművekből áll majd. Ez azért meglepő, mert a Geelynek már van ilyen márkája, a Polestar, amely, ha nem is zökkenőmentesen, de egy ideje már működik. A Zeekr a Geely elnök Li Shufu szerint a Tesla riválisa lehet, de részleteket egyelőre nem árult el, csak annyit, hogy az első ilyen márkanevű autókat még az idén bemutatják.

Az új márka bejelentésével egy időben hozták nyilvánosságra a Geely pénzügyi eredményeit is, amelyeknek nem tett jót a 2020-as év. Az autóeladások ugyan alig csökkentek – 1,36-ról 1,32 millió járműre – de a nyereség 32%-ot esett. A Geely így 5,53 milliárd jüan, azaz mintegy 850 millió dollár hasznot hozott a részvényeseinek.

A Geelynek nem ez az első márkaalapítása az utóbbi években: a Polestar mellett a cég néhány éve elkezdte a Lynk & Co modellek forgalmazását is. Ezeket a márkákat a Volvo technológiájára alapozva kezdték el termékekkel feltölteni. A Zeekr márka megalapítására egy lehetséges magyarázat, hogy a Geely, amely korábban elvállalta a Daimler számára a Smart új típusainak gyártását, abból a termékvonalból kiindulva készítene egy saját választékot is, új márkajelzéssel.