Április 1-jétől alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója

2021.03.25. 16:29

Április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal kevesebb lesz a jövedéki adó, hála annak, hogy drága a kőolaj világpiaci ára. Olcsóbb üzemanyagra ezzel együtt se nagyon lehet számítani a közeljövőben, főleg azután, hogy egy óriási beszorult konténerszállító hajó éppen blokkolja a kőolajellátás egyik legfontosabb útvonalát, a Szuezi-csatornát.

bgd

A gázolaj és a benzin jövedéki adó meghatározásának a lényege az, hogy csak akkor emelkedik a jövedéki adó mértéke, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára. Magasabb adómérték csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 amerikai dollár/hordó érték felett alakul, a következő negyedévtől automatikusan visszaáll a korábbi, alacsonyabb adómérték. Most éppen ez történt: 2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egy hordónyi kőolaj világpiaci átlagára, így jövő hét csütörtökön a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken.

A mostani folyamatok tehát nagyjából éppen ellentétesek azzal, ami tavaly történt a kőolaj világpiacán, amit akkor a kieső kereslet és a nagy kitermelők szkanderozása bolondított meg és vitte mélyre az árakat. A közeljövőt tekintve azonban felfutó fogyasztással számolnak az elemzők, ami magasra viheti majd a kőolaj mostanság eleve magas árát, amin önmagában a szuezi helyzet emelt öt százalékot szerdán.