A Xiaomi is az autógyártás felé kacsintgat?

2021.03.26. 10:58

Bár mára megszámlálhatatlan villanyautó-gyártó vállalkozás nőtt ki a földből Kínában, az utóbbi hónapokban új trend kezd kibontakozni. A nagy elektronikai gyártók közül is egyre többről hallani, hogy saját autó gyártásába kezdene.

xiaomicar

A legújabb cég, amelyről ezt hallani, a Xiaomi, amely a Huawei amerikai embargójának köszönhetően mára a harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártóvá vált az Apple és a Samsung mögött. A Reuters híre szerint a Xiaomi, amely jelenleg is kínál a telefonokon kívül más – és valószínűleg más gyártóktól származó – termékeket, úgy vágna bele a nagy vállalkozásba, hogy egy tapasztalt partner segítségével alakítana ki saját típust.

A hírügynökség névtelen belső informátorokra hivatkozva azt írja, a partner a Great Wall Motors lehet, amely jelenleg Kína legnagyobb pick-up gyártója, de elektromos modellek fejlesztésével is foglalkozik. Úgy néz ki, a Xiaomi és a Great Wall közösen dolgozná ki az autót, amelyet aztán az autógyártó egyik üzemében állítanának elő, de a Xiaomi csatornáin keresztül értékesítenének.

A hír olyan szempontból hihető, hogy a Xiaomi eddig is kínált mindenféle, más gyártótól származó terméket – a televíziótól a routeren át az elektromos rollerig – Mi márkanéven, és a sémába simán beleillene akár egy autó is.

A közös autó állítólag már 2023-ban megjelenhet, már ha igaz a hír, amelyet sem a Xiaomi, sem a Great Wall nem volt hajlandó kommentálni.