Késik a Toyota GT86 felújítása

2021.03.27. 07:29

Bár biztosan csak annyit tudunk, hogy a Subaru BRZ felújítása után a várakozásokkal ellentétben nem mutatták be a vele egy gyártósoron készülő Toyota GT86 újabb változatát. A pletykák szerint maga a vállalat elnöke dobta vissza a tervezőknek a bemutatásra kész típust.

Akio Toyoda elnök egyebek közt arról közismert, hogy autóversenyzőként is kipróbálta magát – például gyári Lexus LF-A-val vett részt a Nürburgringen rendezett 24 órás versenyen, Morizo álnéven – és igen fontosnak tartja a vezetési élményt, különösen a sportos modellek esetében. A terv állítólag az volt, hogy egyszerűen Toyotaként is bemutatják az autót, amelyet Subaru BRZ-ként már lelepleztek, a különbség csak néhány formai részlet lett volna, ám a pletyka szerint Akio Toyoda azt mondta, egy Toyota sportkocsi ne viselkedjen ugyanúgy, mint egy Subaru.

Ennek következtében állítólag elkezdték a Toyota mérnökei átdolgozni a GT86-ost: változtattak az erőátvitel áttételezésén, és a motor hangolásán is. Ezzel viszont rendesen meg is csúszott a bemutató, amelyre így 2021 vége előtt aligha kerül sor.

A BRZ-n egyébként elég visszafogott változtatásokat hajtottak végre: változtattak az orrkiképzésén, és 2-ről 2,4 literesre növelték a motorját, így a teljesítménye 208-ról 231 lóerőre nőtt. Ám ha igazak a pletykák, a GT86 felújított változata nem csak más külsőségekkel, más műszaki adatokkal, teljesítménnyel, gyorsulással érkezhet azokra a piacokra, ahol elérhető lesz.

Az viszont valószínűtlen, hogy a Toyota elhozná Európába a típust: itt inkább a BMW Z4 alapú Supra négyhengeres változatának szánják az alap-sportkocsi szerepét.