Húsvétkor nem szondával vadásznak majd a rendőrök

2021.03.29. 13:16

Évtizedes hagyomány, hogy húsvétkor fokozottabban ellenőrzik az ittas vezetőket, de az idei igazoltatási akciónál kivételesen máshova kerül a hangsúly: a biztonsági övek, gyermekülések és bukósisakok használatát nézik majd kiemelten.

igazoltat2021

Az elmúlt hetekben egy nemzetközi akció részeként zajlott hasonló akció: március 8. és 14. között az ORFK a Roadpol Seatbelt akció részeként ellenőrizte a kötelező biztonsági berendezések, köztük az övek használatát. Akkor összesen 4531 sofőrt és 983 utast találtak, akik becsatolt öv nélkül közlekedtek. Hasonló ellenőrzésre lehet számítani a húsvéti időszakban is. Az ok a kreszvaltozas.hu híre szerint, hogy ittas vezetőből manapság kevés van, viszont gyakrabban találkoznak a rendőrök bekötetlen biztonsági övvel.

Lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint bírságra számíthat, aki nem csatol övet az indulás előtt, beleértve a hátsó üléseken utazókat is. Ne tessék sajnálni azt a fél másodpercet, sokat lehet spórolni vele! Mintegy mellesleg életet is menthet a becsatolt öv egy baleset során. Nem csak a sajátját, hanem az ön előtt ülőét is, akinek nem töri ki a nyakát a hátulról rázúduló test tehetetlen tömege.

Mindez persze nem jelenti, hogy a rendőröknél nem lesz szonda, azaz alkoholfogyasztás után autóba ülni az idén is drága lehet, nem csak életveszélyes. A különbség annyi, hogy az idén csak alapos gyanú alapján szondáztatnak majd.