A Porsche kupa futamain tesztelik majd a szintetikus benzint

2021.04.02. 07:54

A Porsche eddig sem csinált titkot belőle, hogy a mesterséges eFuel üzemanyagon a jövő fontos megoldásai közt tartja számon.

porsch efuel

A német sportkocsigyártó úgy döntött, a fejlesztés részeként a 2021-es és 2022-es Porsche Supercup versenyeket már kísérleti üzemanyagokkal futják. Úgy néz ki, a sorozatot a Mobil 1 márka révén szponzoráló ExxonMobil is beszállt a fejlesztésbe.

Az idei versenyeken még nem az eFuelt alkalmazzák, hanem egyfajta bioüzemanyag-keveréket, amelyet kifejezetten versenyzéshez fejlesztettek. Ám azt mondják, a levegő szén-dioxidjából előállított eFuel a 2022-es szezonra már elegendő mennyiségben állhat rendelkezésre a teljes Porsche Supercup mezőny ellátásához.

A Porsche Chilében épít egy üzemet, ahol viszonylag kis mennyiségben készül majd az eFuel: azzal számolnak, hogy jövőre úgy 130 ezer litert állíthatnak elő belőle.

A gyártó számára azért érdekes a szintetikus üzemanyag, mert ezzel elvben jóval kisebb szén-dioxid-kibocsátással lehetne üzemben tartani a jelenleg ismert, dugattyús motoros autókat. Így ezeket tovább gyárthatnák, legalább addig, amíg a jelenleginél számottevően nagyobb energiasűrűséget kínáló akkumulátorok elérhetővé nem válnak. A Porsche számításai szerint az eFuel használatával 85%-kal csökkenthető az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátása a hagyományos üzemanyagokhoz képest.