BMW: fizess, hogy ne vakíts

2021.04.03. 09:29

Számítógépes játékoknál, vagy okostelefonos alkalmazásoknál már hosszú évek óta nem ritka, hogy egy-egy funkcióért, szolgáltatásért extra díjat számolnak fel. Efféle mikrotranzakcióval oldhatjuk fel például azt, hogy az applikációban vezetett adatbázisunkat exportálhassuk egyszerű táblázatként, vagy mondjuk egy autóverseny-szimulátorban újabb kocsikat érhessünk el.

Ezek az úgynevezett letölthető tartalmak, vagy DLC-k (downloadable contents). Az autógyártók pedig egyre inkább felismerik, hogy egyik-másik extrát simán megvalósíthatják ebben a formában. Most például egy BMW 530e-vel kapcsolatban tűnt fel a Carmagazine szerkesztőjének, hogy a távolsági fényszóró-asszisztens vált ilyen módon felárassá.

Amikor ugyanis Jake Groves bekapcsolta volna a funkciót, a megjelenő ablakban előjött, hogy a Connected Drive Store-ban bármikor megrendelheti a szolgáltatást. Ez egyébként mintegy 70 ezer forintba kerülne. Egyszeri díjról van szó, nem előfizetésről. Az is látszik a képen, hogy egy másik funkciót, a BMW Musicot is hasonlóan lehet bekapcsolni. Nyilván nem példa nélküli a dolog, és nem is csak a bajor gyártó lépett hasonlót a közelmúltban.

28fc6abb-bmw-i8-laser-headlights-225255b325255d

Felvetődnek azonban érdekes kérdések. Egyrészt, ugye több tízmillió forintba kerülő prémiumautókról van szó. Aki ezt az árat kicsengeti, vélhetően 70 ezer forintba se fog belerokkanni, de ez a felár akár bele is férhetne a mindenkori vételárba. Másrészt viszont nem feltétlenül rossz irány az, hogy szoftveresen tiltanak le egy-egy extra funkciót az autókban. Ha ugyanis vásárláskor inkább egy szerényebb felszereltségi szintet konfigurálunk, de később rájövünk, mennyire hiányzik az adott szolgáltatás, utólag is elérhetjük.

A hír kapcsán egyébként a Video Games Chronicle összegyűjtötte, milyen további extrákat érhetünk el a BMW-nél hasonló mikrotranzakcióval. Szintén egyszeri díjért kapjuk meg az Apple CarPlayt, viszont éves előfizetést vásárolhatunk egyebek mellett a BMW Musichoz, a BMW Online-hoz, valamint a valós idejű forgalmi információkért.