A Dartz hozta el Európa legolcsóbb villanyautóját

2021.04.09. 09:44

Híressé ugyan hatalmas és méregdrága terepjárói tették a Dartz nevet, most viszont egy sokkal nagyobb szabású projektbe vágtak. Európa legolcsóbb villanyautóját ígérik, Freze Nikrob néven.

A forma ismerős lehet: tavaly mutatta be a Shanghai Auto, a General Motor és a Wuling vegyesvállalata, és azóta gyártásba is került Hongguang Mini EV néven. Ezt vette a nevére, és forgalmazza Freze Nikrob néven a Dartz, méghozzá 9999 eurós, azaz kb. 3,6 millió forintos alapáron.

Az európai változat viszonylagosan ugyan olcsónak számít – a szintén Kínából érkező Dacia Spring vagy 25%-kal kerül többe – de így is bőven van rajta haszon: ugyanezt az autót Kínában átszámítva 1,26 millió forintos alapáron kínálják.

A Mini EV egyébként abszolút értékben is a legkisebb autók közé tartozik Európában: 2,92 méter hosszú, 1,49 méter széles és 1,62 méter magas. A motorja 17,4 lóerős, amivel 100 km/h-s végsebességet érhet el. A kisebbik akkumulátora 9,2 kWh-s, ami állítólag 120 km megtételére elegendő, míg a nagyobb változatba 13,8 kWh-s csomag kerül, ezzel 170 km elvi hatótávot érhet el.

A típus érthető módon a legnépszerűbb elektromos autó Kínában: ott a tavaly júliusi bemutató és idén január között durván 160 ezer példány fogyott belőle. Az európai előírásoknak megfelelővé tett Dartz-féle változat jövője már kevésbé egyértelmű: a közel háromszoros alapáron egy ilyen szükségjármű még akkor sem tűnik nagyon jó vételnek, ha az elektromos hajtás miatt számos kedvezmény vonatkozik rá.

Arról egyelőre nincs hír, hogy más EU tagállamokban is terveznék a Dartz változat forgalmazását.