Hamarosan jöhet egy elektromos Cayenne

2021.04.12. 08:14

A Porschén belül zajló folyamatokat látva egyes alkalmazottak arra számítanak, hamarosan a Cayenne is villanyra vált. Ez még nem is lenne meglepő, a Porsche kisebb városi terepjárója, a Macan is megteszi hamarosan, de még olyan pletykák is vannak, hogy a Cayenne-ből kizárólag villanyhajtással lesz a kínálatban. 

P19 0121 a5 rgb

Azt egy ideje már tudni, hogy a Porsche úgy számol, 2030-tól a kínálata 80 százaléka villanyautó lesz. A 911 amíg lehet, kitart a belső égésű motor mellett, más modellekből viszont minimum bejön egy elektromos is a kínálatba a hibrid vagy a villanymentes hajtások mellé. A Macan már jövőre, a generációváltással együtt kap egy elektromos változatot az Audival közösen fejlesztett PPE platformra, de hogy a nagytestvérrel, a Cayenne-nel mik a németek szándékai, az eddig nem volt egyértelmű.

Valójában most is csak szivárogtatások szólnak a Cayenne jövőjéről. Az Autoweeknek mondták el belső források, hogy a Porsche első villanyautójának, a Taycannak fejlesztéséért felelős Stefan Weckbach került a Cayenne fejlesztésének élére. Ez a gyáriak szerint egyértelmű üzenet, hogy a márka nagy SUV-je is villanyosodik, méghozzá - szintén belső források szerint - az is lehet, hogy a legkésőbb négy éven belül esedékes generációváltással csak villanyra vált, azaz nem is lesz belőle más. Ez már a kibocsátási normák miatt is fontos lehet a Porschénak, most még ugyanis tömeg szerint eltérően számolnak a kvóták, de ez nem marad így sokáig, egy nagy és pazarló SUV pedig egyre kevésbé fér majd bele a gyártóknak.