A félvezetők hiánya után a gumihiány lehet az autóipar nagy baja

2021.04.18. 11:33

Az elmúlt hónapok fontos iparági híre volt, hogy sorra akasztja meg a termelést a világ autógyáraiban a globális félvezetőhiány. Egyelőre ennek a problémának sem látszik a vége, de máris felsejlett egy újabb gond: hirtelen nagyon szűkek lettek a világ gumikészletei, és abból a szűk keretből is rengeteg lefoglalt magának Kína. 

RS6761 BI 20161205 0354

A globális gumihiány oka is a világjárvány, azon belül is részben a gumikesztyűk iránt az elmúlt egy évben óriásira nőtt kereslet. A kesztyűk okozta megbillenés ugyan a járvány lecsengésével eltűnhet, mint tényező, de ott van még például a nagy kaucsuktermelő Thaiföld helyzete. Az ország termelői az elmúlt években leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy az alacsony világpiaci árakat a kaucsukfáik intenzívebb csapolásával ellensúlyozzák és nem foglalkoztak az újabb fák ültetésével. Márpedig egy ma elültetett kaucsukfának úgy hét év érésre van szüksége ahhoz, hogy csapolható legyen és a gumi alapanyagát, az elasztomert kinyerhessék belőle. Ráadásul mostanság egyszerre pusztított aszály és árvíz az országban, és ha ez nem lenne elég, még egy levélbetegség is terjed Délkelet-Ázsia kaucsuk gazdaságaiban. 

Kaucsukfa csapolása hagyományos módszerekkel
Kaucsukfa csapolása hagyományos módszerekkel

A globális gumihiány egyelőre az amerikai autógyártást érinti, a nagy európai gyártók még panaszkodtak emiatt, Kína pedig nagyon bevásárolt. Ezzel Kína valamekkora előnyben van a globális piacon, de látva, hogy a járvány lecsengésével mennyire futnak fel éppen a helyi autóeladások, őket is érintheti majd a szűk kínálat. Az elemzők attól félnek, hogy akinek csak lehetősége lesz, igényén felül bevásárol majd gumiból, ami egyrészt egyenlőtlen elosztást szül majd, másrészt elemzők szerint könnyen megduplázódhat a gumi kilónkénti ára a következő hónapokban emiatt.

Ha érdekel, hogyan nem sikerült megcsinálnia Henry Fordnak a világ legnagyobb kaucsukfa gazdaságát a brazil dzsungel és a huszadik század közepén, itt elolvashatod: