Csodás Bogár és Porsche utánérzések Kínából, villannyal

2021.04.20. 13:21

Régebben azon hüledeztünk, hogy hogyan készülnek Kínában ügyetlen másolatok minden második nyugati, japán vagy koreai autóról. Most ideje azon csodálkozni, hogy mekkorát fejlődött a műfaj.

A Great Wall Motorshoz tartozó Ora márka, amely mindenféle villanyautó fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, két igazán figyelemre méltó autót is mutatott. Az egyik a Punk Cat nevet viseli, és a Volkswagen Bogárra emlékeztet, a másik pedig a Lightning Cat, amelyet a Porsche stílusjegyeit ügyesen felhasználva állítottak elő.

A tervezők itt már nem indigóval másolták le a vonalakat, kissé remegő kézzel, hanem átiratot készítettek. Mint a zeneszámoknál, ahol az ismert alapdallam másképp hangszerelve felismerhető marad, mégis újdonságként képes hatni.

A képek alapján mindkét autó elég alaposan kidolgozott belső teret is kapott, érintőképernyős fedélzeti számítógéppel, ami a Bogár-szerű ötajtósban, a hangsúlyosan retró formák között kicsit furcsán is hat.

Bár elég kevés konkrétumot sikerült megtudni a két autóról, úgy tűnik, tanulmányokról van szó, egyelőre végleges műszaki tartalom nélkül. A Punk Cat-ról csak annyi derült ki, hogy a gyártó arra számít, a múltidéző formatervvel a női vásárlókat tudják majd megfogni. A Porsche-epigon Lightning Cat kapcsán pedig 3,5 másodperces gyorsulást ígértek százig, kétmotoros hajtásrendszerrel.

Hogy végül lesz-e gyártás, ha igen, mikor, és milyen műszaki tartalommal, azt viszont még nem tudni, csak annyi biztos, hogy az Ora az autómásolás kínai hagyományának egy új szintjére lépett.