Az Audi és a Daimler is termeléskorlátozásra kényszerül alkatrészhiány miatt

2021.04.25. 08:53

Az Audi és a Daimler is termelésük kurtítására kényszerülnek az elektronikai alkatrészekben bekövetkezett világpiaci hiány miatt. Az Audi a gyártás ütemét fogja vissza egyik gyárában, a Daimler pedig a részmunkaidőben foglalkoztatottak számát tervezi növelni.

z

A félvezető áramköröket gyártó Intel csütörtökön jelezte, hogy nem látja a végét a nemzetközi piacon az elektronikai alkatrészek kínálatában bekövetkezett hiánynak, ami már hónapok óta nehezíti a világ autógyárainak működését. A "példátlanul nagy" kereslet az Intel vezére, Pat Gelsinger szerint "túlfeszítette" az ágazat termelési kapacitását. Emiatt hiány keletkezett a félvezető lapkák és részegységeik nyersanyagellátásában is.

Az Audi az alkatrészhiány miatt az A6 és A7 modellek szerelőszalagjait állítja le április 26. és 30. között az Augsburger Allgemeine lap beszámolója szerint. Az Audi pénteken tett bejelentésében közölte, hogy a termeléskiesés által érintett dolgozókat a leállás idejére részmunkaidőbe helyezi át.

Az Audi nem tért ki részletesen arra, hogy a hiány melyik beszállító mely alkatrészeit érinti. Mindenesetre az ingolstadti és neckarsulmi üzemre is részmunkaidős támogatásért folyamodott május hónapra. Ami persze nem jelenti az intézkedés bevezetését is. A vezetés a dolgozóknak csütörtökön írott belső vállalati körlevelében mindazonáltal "továbbra is kritikusnak" nevezte a félvezető alkatrészek ellátását.

A Daimler az első negyedévi mérlegbeszámolója alkalmából jelezte, hogy a korábban tervezettnél több alkalmazottat kíván részmunkaidőben foglalkoztatni az elektronikai alkatrészek hiánya miatt. Harald Wilhelm pénzügyi igazgató pénteken közölte, hogy az elkövetkező hetekben "hol itt, hol ott" termelésleállásokra és részmunkaidős foglalkoztatásra kerülhet sor. Bejelentésében nem nevezte meg a pontos helyszíneket és nyitva hagyta az intézkedések időtartamát is. Elmondta viszont, hogy a termelésleállások több modellcsaládot is érinthetnek, de elsősorban az S-osztályt, ami a sindelfingeni üzemben készül.

A Daimler korábbi bejelentése szerint a rastatti és brémiai Mercedes-Benz üzemekben helyez át egyelőre a jövő hét végéig részmunkaidős alkalmazásba több ezer alkalmazottat.