Különös egy szerzet az első libanoni villanysportkocsi

2021.04.29. 15:43

A napokban mutatkozott be a libanoni EV Electra nevű cég, amely egy elektromos sportkocsival szeretne betörni a világ autógyártásába. Egyelőre egy prototípust mutattak, ami a felvételek tanúsága szerint mozgásképes, bár helyenként elég kezdetleges, ami a kidolgozást illeti.

A furán kis tengelytávú autó ránézésre olyan érzést kelt, mintha egy kisautó alapjaira építették volna. Az ígéretek szintjén persze minden rendben van vele: állítólag egy 160 lóerős villanymotor hajtja, amelyet 50 kWh-s akkumulátorról táplálnak. A 165 km/h-s végsebesség ugyan kicsit kevésnek tűnik, de az 5 másodperces gyorsulási idő nem hangzik hihetetlennek.

A kétszemélyes autóról közölt felvételeken viszont az látszik, hogy mindenütt nagyon lassan hajtanak a prototípussal, és egy autópálya-szakaszon konkrétan feltartják vele a forgalmat.

A vörös prototípus a Quds Rise nevet kapta, ami nagyjából annyit jelent, hogy Jeruzsálem keljen fel – ez a cégalapító Jihad Mohammed palesztin származását ismerve érthető is. Az egy kicsit kevésbé, hogy a kezdetleges prototípusból hogyan lesz 2022-re szériagyártmány, évi 10 ezer példányban, 25 ezer eurós áron, de láttunk már ennél nagyobb csodát is. Lehet, hogy ezzel Elon Musk kap Libanonból erős kihívót, bár valamivel valószínűbb, hogy nem minden alakul majd pontosan az ígéreteknek megfelelően.