A Ford egy második VW-alapú villanyautót is készíthet

2021.05.03. 12:24

A Fordnak ugyan vannak saját fejlesztésű elektromos autói, de úgy tűnik, az európai terveik megvalósításához jól jön a külső segítség.

meb platform

Ezek szerint Európában 2030-tól már csak konnektoros hibrid, és tisztán elektromos típusokat forgalmaznának, de ehhez új alapokra kell kerülnie szinte a teljes kínálatnak a következő kilenc év során. A Volkswagennel kötött együttműködési megállapodás alapján már fejlesztenek egy típust az MEB platform felhasználásával, és a Bloomberg értesülései szerint egy második autóhoz is licencelnék a VW szabvány villanyautó-padlólemezét.

Egy ilyen döntés logikus lenne, mivel a Ford Kölnben maga tervezi gyártani az MEB alapú típust, és a termelés beindítására 1 milliárd euró elköltését irányozta elő. Az itt készülő típusok számának növelése pedig magasabb példányszámot, és ezzel gyorsabb megtérülést hozna.

A Volkswagen vezetése korábban jelezte, hogy az MEB platformot szívesen adja át más gyártóknak is, ami logikus törekvés, hiszen így a közös alkatrészek a nagyobb sorozatnagyság miatt olcsóbban szerezhetők be a beszállítóktól.