Betiltották a Skodák forgalmazását Fehéroroszországban

2021.05.06. 22:10

Bizarr választ adott Fehéroroszország diktatórikus vezetése arra, hogy a Skoda kiállása miatt elvették tőlük az idei jégkorong-világbajnokság rendezési jogát: egyszerűen megtiltották a Skoda Auto termékeinek forgalmazását az országban.

Ra 00013

Az ügy előzménye, hogy az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka tavaly augusztusban egy vélhetően elcsalt választás után erőszakkal tartotta magánál a hatalmat. Az országban óriási tüntetési hullám indult a választások után, amit a hatalom brutális eszközökkel vert le, több tüntető halálát okozva, és külföldre kergette az ellenzék vezetőjét. Erre fel jelentette be januárban a Skoda a Niveával együtt, hogy nem kívánja szponzorálni a jégkorong-világbajnokságot, amennyiben annak Fehéroroszország lesz a házigazdája. A fenyegetés célt ért, a Nemzetközi Jégkorongszövetség biztonsági okokra hivatkozva elvette a rendezés jogát a hosszú évek óta Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országtól. 

K EPA20200810004

Lukasenka bosszúját egy minisztertanácsi rendeletben kapta meg a Skoda. Ez május 5-én lépett életbe, és megtiltja, hogy a Škoda Auto termékeit forgalmazzák az országban. Mindezt úgy, hogy a Skoda tavaly a hatodik legnépszerűbb márka volt a helyi újautós piacon, 3682 autót adtak el itt a csehek 2020-ban. 

A Skoda kitiltásának van egy érdekes mellékhatása, ugyanis a Fehéroroszországban eladott Skodák nagy részét Oroszországban gyártották a csehek, egyedül a Superbet vitték Csehországból. Márpedig annak a groteszk féldiktatúrának, amit Fehéroroszországnak hívunk a legszorosabb gazdasági és politikai partnere Oroszország, a Skodák kitiltásával tehát legalább annyira szivatták meg a Skodát, mint annak az orosz üzemeiben dolgozó melósait.