A Nissan is túladott a Mercedes részvényein

2021.05.07. 15:51

A Renault-hoz hasonlóan a Nissannak is volt 1,54%-nyi Daimler részvénye, amit még a két cégcsoport szövetségkötése kapcsán szereztek. És most a Renault-hoz hasonlóan a Nissan is túlad ezeken a papírokon: az 1,15 milliárd eurós vételárnak bőven lesz helye a veszteséges japán gyártónál.

4

A lépés nem meglepő: a 2020-21-es pénzügyi év végleges eredményeit ugyan még nem ismerjük, de a Nissan maga is 4,8 milliárd dollár körüli nettó veszteségre számít. Azaz most minden mozgósítható pénzre szükség van a túlélés érdekében.

Már hozzáláttak a válságkezelésnek, ami a kínálat észszerűsítéséből és megújításából, illetve a felesleges kapacitások leépítéséből áll. Ám a folyamatnak még csak az elején járnak, ahol az új típusok kifejlesztése és bevezetése még inkább viszi a pénzt, mint hozza, és a koronavírus-járvány is rontotta az eladásokat a legtöbb piacon.

A Nissan is hangsúlyozta, hogy ez a lépés nem befolyásolja a meglevő együttműködést a Daimlerrel. Indoklásuk szerint a papírok értékesítésének célja a cég versenyképességének javítása.

A japán autógyártó egyébként várhatóan a jövő héten tart majd beszámolót a márciusban lezárt 2020-21-es pénzügyi év eredményeiről, azaz akkor derül ki, hogy valójában mekkora a baj a Nissannál.