Újrahasznosított műanyagot használna gumijaiban a Michelin

2021.05.07. 16:58

Magát a gumit egyelőre nem lehet kiváltani újrahasznosított műanyaggal, viszont a gumiabroncs vázában fel tudják használni azokat az erős műanyagszálakat, amelyeket különféle műanyaghulladékokból állítanak elő.

tyre threads

A Michelin a Carbios újrahasznosítási eljárásával előállított anyagot alkalmazza: egy egy enzim segítségével bontja elemeire a műanyag polimerláncait, amelyekből aztán lényegében új műanyag állítható elő. A Michelin szerint ezzel az eljárással ugyanolyan erős műanyag abroncsvázak állíthatók elő, mint a kőolajból előállított műanyagokból.

A Michelin célja, hogy a termékeiben az ilyen újrahasznosított anyagok részarányát 40%-ra növelje 2030-ig, és 100%-ra 2050-ig.

A cég felmérései szerint 1,6 milliárd gumiabroncs fogy jelenleg világszerte éves szinten, ami 800 ezer tonnányi PET szál felhasználását jelenti, és ez a mennyiség akár mind származhatna újrahasznosításból.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.