A Caterham tarthatja életben a Lotus Elise-t

2021.05.10. 06:02

Már a búcsúszériát is bemutatták, de könnyen lehet, hogy még nem kell végleg temetni a Lotus Elise-t. Úgy hírlik, a Caterham tulajdonosa szeretné megvenni a típus gyártási jogait, szerszámait, melyeket állítólag a Lotus szeretne eladni, így nem látni akadályát, hogy összejöjjön az üzlet.

4

A Lotus egy teljesen új időszakba lép éppen, ami egyrészről részben vagy egészben villanyhajtásról, másrészről a lehető leginkább automatizált gyártásról szól. Teljesen hátrahagyják a múltjukat, elkaszálják a meglévő modelljeiket, és megpróbálnak nagyobb darabszámban, nagyobb profittal eladható autókat gyártani. Azzal, hogy a manufakturális jellegüket levetkőzik, már nincs helye náluk az olyan sok kétkezi munkát igénylő elemeknek, mint amilyen például az Elise/Exige ragasztott alumínium térváza. 

A Caterhamnél manufaktúraként tervezik a jövőt, így nekik nagyon kézenfekvő lenne átvenni egy jól bejáratott, sikeres alapot, illetve akár a komplett típust. Nem lenne példátlan húzás, elvégre most is a Lotustól korábban megvett Super 7 alapjaira építik az autóikat. Az Elise alapja ráadásul bizonyítottan alkalmas akár villanyhajtásra (lásd Tesla Roadster), ami egybevág a közeljövőbeli terveikkel. A háttérben már alighanem mennek az előrehaladott tárgyalások, és csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be a hírt. A brit sajtó mindenesetre örül, hiszen mégiscsak egy 26 éves múltú brit típusról van szó, amit egy másik brit műhely tartana így életben.